TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 24 november 2008

Rapport från en igensnöad kuststad!

Av helena - 24 november 2008 17:08

Erkänner att jag gillar snö, men just nu är jag totalt insnöad och har tröttnat på vintern!!


Hela Norrtäljestad ligger inbäddad i en vit mardröm. Har hört att det ska ha kommit närmare 4 decimeter av vitt och troligen är det bara barnen som fortfarande tycker att det är kul att lattja i snön.

Trots att plogbilarna körde skyttetrafik utanför mig under hela natten så var gatorna i centrum fortfarande fyllda av snöhögar när jag slutligen efter ett par hmmm… genvägar (eller vad man nu vill kalla dessa misstag) hamnade vid försäkringskassan vid halv elva snåret.

Plogbila,r traktorer med skopor och lastbilar som allesammans försökte hjälpas åt för att göra vägen framkomlig för billisterna.

Oss stackars fotgångare hade ingen en tanke på och således var trottoarerna oplogade och vi tvingades ut på vägbanan som knappt ens var ett körfält brett och där plogandet pressat samman snön till en mer eller mindre livsfarlig skridskobana...  En osandad skridskobana!

Om man dock valde att göra som lagen säger och höll sig på trottoarerna så pulsade man genom va 20 cm snö och snövallar som var höga som ett mindre Kilimanjaro. En mycket jobbig och underhållande promenad om man säger så, speciellt att få in snitsen att ta sig över snövallarna utan att göra sig till totalt åtlöje. Vilket lyckades ibland men misslyckades så totalt i de flesta av gångerna att jag tillslut var dyngsur och irriterad, men log mot de mötande som om kravlandet i snön varit planerat.

Valde efter ett tag att ta den snabbaste vägen och där det i somras var en trappa var i förmiddagen när jag gick den vägen en rutschkana.  Jag åkte på fötterne nerför slänten och lyckades innan jag for på häcken, grabba tag i en lycktstolpe. Likt en liten Herr Nilsson hängde jag i stolpen medan fötterna gick som trumpinnar i försök att finna fast underlag som inte var halt, jag är glad att så få var ute vid den tiden, för annars hade jag garanterat hamnat i tidningen som ”den livs levande sprattelgubben”.

Att ta sig fram i stan var inte det lättaste, bilar utan vinterdäck slags tillsammans med föräldrar med pulkabarn om vägarnas utrymme och eftersom snöns mjukhet gjort att bilarna låter som små snälla myggor så gäller det verkligen att man har ögon i nacken och ser sig runt medan man knatar mitt i gatan.

Efter lite otrevliga saker som hände som jag inte tänker ta upp här, så promenerade jag genom en stad där snön invaderat så ordentligt att många butiker inte ens brytt sig om att hålla öppet.  Efter att ha muttrat svordomar åt både idiotiska billister och irriterande häxor så behövde jag muntras upp med en sockerkick på ”Kanelbullen”.

Tyvärr räckte pengarna bara till en kaffe, så godiset fick vänta tills jag kom hem.

   

Denna dag har inte bara inneburit att jag ofrivilligt lekt ”Bambi på hal is” utan även tvingades ändra planerna. Mitt mobilnät har större delen av dagen legat nere och vad det beror på vete kottarna, men jag fick i alla fall inte tag på en enda vättig människa som kunde hålla mig sällskap över kaffet. Även resan ner till far tvingades jag skjuta på framtiden. Skulle åkt ner i dag, men eftersom alla bussar i Roslagen tillsvidare är inställda så tyckte jag att det var bortkastade timmar att sitta i en tom busskur utan en chans att ens få se en buss rulla förbi.

I stället knatade jag hemåt, hoppade i torra skor och tog med kameran på promenad. Flygfyren tur och retur var en lagom sväng att  knata och ganska underliga bilder blev det. Vad som är bil och vad som är snöhög, gå att diskutera länge…  

 

På väg till Flygis tvingades jag pga  oplogat gångväg ut på körvägen och vad kommer i mot mig i en jäkla massa fart??? En stor vidrig plogtraktor dvs en stor traktor med ett plogtjafs i fram. Jag hade tre val! Stå kvar och få ofrivillig lift av plogen tillbaka till lyan, eller göra som gubben bakom mig gjorde dvs hoppa ner i diket, efterlikna en naken björk i försök att undvika allvarliga plogskador, eller rädda mina torra strumpor och skor genom att byta vägren… Jag är tjej och valde således det sista alternativet så jag smög över vägen på snabba fötter och fortsatte min promenad. När plogbilen åkt förbi kom ”björkgubben” upp jämsides med mig,men han gick på rätt sida av vägen till skillnad från mig som ännu inte lyckats springa tillbaka till vänster trottoarkant. Utan att sakta ner på sina steg säger plötsligt gubben till mig:

"Du kanske inte vet om att man ska gå på vänster sida så att man har mötande bilar mot sig… Det är så halt ute att bilarna inte har en chans att stanna om du går på fel sida av vägen och det blir möte…”

 

Med tanke på att jag varit ute och travat i snön i närmare 3 timmar, frusit näsan av mig, halkat runt på isen och klamrat mig fast i en lyktstolpe samt ramlat i två snöhögar så behövde jag inte få berättat för mig att det var halt på vägen (jag är blond men inte korkad). Så jag vräkte ur mig inte så lite irriterat mot besserwissern: ”Jag har bott på landet i 27 år och där finns inga trottoarer, så jag vet vilken sida jag man ska gå på. Och om jag råkar bli påkörd kan det nog snarare bero på för hög hastighet och sommardäck…” 

Gubben lullade vidare och jag plockade fram kameran i försök att dokumentera eftermiddagens vägskick.  

 

Visst, jag gillar snön, men måste vädergudarna gå till överdrift????

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

Av helena - Torsdag 21 mars 19:02


"Tallugglan" har varit vilande så länge och enda uppdateringen jag egentligen gör är under min semester, så funderingen finns att döda bloggen helt, samtidigt så finns här många minnen så det tar emot... Eller kanske bara byta namn och ha den som en...

Av helena - 21 augusti 2023 19:08

Fick frågan om maten på kryssningen så här kommer nu bilder och lite text om den.  Redan vid bokningen av kryssningen så kunde man välja in måltider vilket skulle göra det hela billigare men även mindre stressigt för oss då det kanske inte skulle f...

Av helena - 21 augusti 2023 17:44

Tisdagen bjöd på uppehåll och stundvis även blå himmel och även havet var lugnt. Det har varit svårt att tro att vi var inne i augusti. Morgonen startade tidigare med frukostbuffén för vi skulle anlända till Visby tidigare äv vi hade gjort i Ystad, d...

Av helena - 14 augusti 2023 19:15

Lika bra att fortsätta att skriva, medan jag har uppkoppling :)    Måndag och YSTAD. Mer bilder än text och klicka på bilderna för att få de större   Jag har varit i Ystad tidigare, för en si sådär etthundra år sedan :)  Min första bästis S...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Skapa flashcards