TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2011

En klapp på axeln

Av helena - 25 augusti 2011 21:39

Efter att ha fått "Svarta djävulen" (min svarta cykel) stulen utanför en affär, så har jag cyklat runt på "Vita häxan" det vill säga min extracykel. Det har inte varit världens roligaste cykel att rulla runt på eftersom växlarna frös sönder en vinter och bara femmans växel sedan dess har funkat. Har varit lite jobbigt i backarna om man säger så :)  
Men i valet mellan "Vita häxan" och att promenera, så har jag föredragit cykeln. Hursomhelst i tisdags sprang jag på en cykelfixare som håller till i min brors hus och som kunde laga mina växlar för ett par hundralappar.
Samme man har även en loppis, där han säljer begagnade cyklar, så det var den egentliga anledningen till mitt möte med honom. Jag tänkte köpa ny cykel, men tyvärr så fanns ingen inne, så det blev att laga vraket i stället.

 I går innan jobbet lämnade jag cykeln utanför hans garage och på hemväg från jobbet hämtade jag den.  300 kronor var allt han tog och fattiglappen Maxe var självklart själaglad över den summan.

Han tog sig även friheten att pumpa mina däck som han tyckte de var lite platta, däcken blev STENHÅRDA!!

Med en hel cykel rullade jag iväg på massa ärenden och cykeln gick som en klocka!

Glädjen varade dock inte så länge...


Kom ut från Willys och såg att bakdäcket var PLATT!!  Cykelfixaren hade tydligen pumpat lite för mycket luft i däcket så slangen klarade inte trycket.
Det blev en promenad hem. Min kära granne "K" kiknade av skratt när jag berättade om punkan och hon trodde att jag skämtade... Bör kanske tillägga att jag har punktering ett par gånger varje sommar så hon borde vara van att jag oftare går med cykeln än cyklar på den :)

"K" som alltid är den som lagar mina cyklar lovade i alla fall att kolla på den någon kväll under veckan. (TACK vännen för att du orkar med mina udda problem!!)


Ska jag skratta eller gråta åt mina cykelproblem???   Eftersom det alltid är något som händer så har jag slutat att gråta och istället börjat fundera på vad NÄSTA fel ska bli.

Försökte i morse fixa läckan med lagningsspray, men det ville inte funka och efter att ha pumpat cykeln 4 gånger innan jag ens kommit halvvägs till jobbet, så gav jag upp och parkerade den i ett cykelställ och promenerade resten av vägen.

Med tanke på att min ekonomi är minus redan nu och det är ett par dagar kvar på månaden, så att lämna in däcket för lagning var inget alternativ, även om "fixaren" bara tar 150 kronor för det jobbet så är det mer än vad som finns i min plånbok.

Men även valet att gå till jobbet varje morgon kändes inte heller okej. När jag äntligen har växlar som funkar så vill jag kunna använda dem.


Mindes under dagen att jag faktiskt hade en oanvänd cykelslang hemma i skåpet som blev över vid min förra punktering, så när jag kom hem messade jag "K" att slangen var hittad och att operation cykeldoktor nu kunde starta. Men eftersom hon aldrig svarade på messet så satte jag igång själv.
Eftersom jag ALLTID varit publik medan hon fixat mina cyklar, så viste jag i teorin hur jag skulle göra och det verkade ju inte vara sååååå svårt  (Hahaha!!)  

Det jag var lite orolig för var hur växlarna skulle funka efter min ”lek”. Det skulle vara sorgligt om jag bara skulle lyckas ha dem hela och felfria i ett dygn, men efter lite funderande så satte jag i alla fall igång.
Tänkte att om det skiter sig fullständigt, så kunde jag alltid parkera alla cykeldelar utanför grannens dörr och erkänna mig idiotförklarad!!   


Det svåraste var att få av däcket!!  Det satt som berget och jag slogs med det i närmare halvtimmen innan jag äntligen fick loss skruvarna. Kopplade loss växlarna och kedjan och lämnade sedan förrådet med hjulet under armen och svetten rinnande!!
Helt färdig och slut innan jag ens börjat.

Att få ut slangen var inget problem, inte heller att få i den nya slangen tog någon längre tid.

Lång tid tog det dock att pumpa däcket… Det visade sig efter en liten undersökning att pumpens munstycke var fullt av lera och att det var därför det inte kom ut någon luft till däcket :)

Efter lite pillande så var även det problemet löst och slangen var det sedan inget problem att fylla.  

Närmare 3 timmar tog däckbytet!!  

Den sista timmen försökte jag få skiten på plats. Jag visste var det skulle sitta och hur det skulle sitta, men kedjan valde att bråka med mig.
Det verkade plötsligt som om kedjan inte bara ville rymma från cykeln utan att den även hade krympt… Den ville liksom inte passa…
Så i nästan en timme slogs jag med fanskapet, svor en massa fula ord och var dyngsur av svett!

Slutligen satt i alla fall allt på plats och jag kunde koppla in växlarna. 

Spänningen var stor när jag äntligen kunde rulla ut ”Vita häxan” ur förrådet och testa om jag fått ihop den till en fungerande eller snarare en rullande cykel.
Ett nervöst varv runt parkeringen följde!!



Nu har jag njutit av en välförtjänt dusch och stor kopp kaffe!

Det var länge sedan som jag faktiskt varit stolt över något som jag gjort.
Jag har lyckats byta bakdäck på min cykel och alla växlar funkar!!

Helt själv utan stöd och hjälp har jag fått min cykel på hjul igen!!
Även om det inte direkt är någon hjärnoperation jag utfört så är jag vidrigt stolt över mig själv!

Kanske kan jag mer än jag tror och att ha lyckats med däckbytet har ökat mitt självförtroende något kollosalt! 


Nu vet jag hur jag ska göra och nästa gång (Det kommer garanterat att bli många fler däckbyten) så borde det gå snabbare att byta…


Jag förtjänar helt enkelt en klapp på axeln!! 


FAN VAD JAG ÄR DUKTIG!!!


 

 
 
Ingen bild

Annie

26 augusti 2011 07:26

Härliga, härliga känsla! Bra jobbat! :D

 
Ingen bild

Maxe

26 augusti 2011 22:50

Tallugglan: Tack Annie! :)

 
Helena

Helena

30 augusti 2011 22:43

Vilket jobb! Jag hade nog aldrig haft tålamodet att hålla på... :/ Bra jobbat! :)

http://aragornsfru.blogg.se

 
Ingen bild

helena

1 september 2011 22:56

Tallugglan: Tack Helena!
I vanliga fall hade jag gett upp långt tidigare, men eftersom jag är "handikappad" utan min cykel så var det bara att kämpa vidare :)
Nästa gång kanske det både går snabbare och smidigare :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Onsdag 17 april 12:03

Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

Av helena - Torsdag 21 mars 19:02


"Tallugglan" har varit vilande så länge och enda uppdateringen jag egentligen gör är under min semester, så funderingen finns att döda bloggen helt, samtidigt så finns här många minnen så det tar emot... Eller kanske bara byta namn och ha den som en...

Av helena - 21 augusti 2023 19:08

Fick frågan om maten på kryssningen så här kommer nu bilder och lite text om den.  Redan vid bokningen av kryssningen så kunde man välja in måltider vilket skulle göra det hela billigare men även mindre stressigt för oss då det kanske inte skulle f...

Av helena - 21 augusti 2023 17:44

Tisdagen bjöd på uppehåll och stundvis även blå himmel och även havet var lugnt. Det har varit svårt att tro att vi var inne i augusti. Morgonen startade tidigare med frukostbuffén för vi skulle anlända till Visby tidigare äv vi hade gjort i Ystad, d...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards