TALLUGGLAN

Alla inlägg under maj 2013

Av helena - 9 maj 2013 16:57

Undrar om jag kommer att bli brunare än såhär :-)
Kommer i allafall att göra mitt bästa för att få lite färg.
Härliga 25ºC på balkongen och hade nog känts varmare om det inte fläktat.

Av helena - 7 maj 2013 17:06

När jag äntligen tror att allt har löst sig, så dyker hindren upp och min glädje grumlas. Han där uppe vill verkligen testa mitt tålamod...
Varför kan jag inte få lugnt ett par månader? Bara några månader utan problem, skulle vara så skönt...

Av helena - 6 maj 2013 21:20

Rensat garderober, tvättat kläder jag fått från vänner och nu äntligen jag hittat på vinden. Hela eftermiddagen har ägnats åt rensning... nu blir det sängen o i morgon kommer grovsoporna :-)

Av helena - 6 maj 2013 21:20

Rensat garderober, tvättat kläder jag fått från vänner och nu äntligen jag hittat på vinden. Hela eftermiddagen har ägnats åt rensning... nu blir det sängen o i morgon kommer grovsoporna :-)

Av helena - 4 maj 2013 15:24

i soffan ligger vi :-)

Av helena - 4 maj 2013 12:11

Alla som följt mig vet att mina cyklar lever sina egna liv och är besatta!
I många år har jag roat mina vänner genom att ha cyklar som inte är riktigt friska och som ställer till det ena problemet efter det andra för dess stackars ägare :)
Är det inte växlar som försvinner så är det bromsar som hoppar. Eller så är det hål i marken som stoppar min framfärd...
Jag har varit med om det mesta, om man säger så.
Ingen blir längre förvånad om jag berättar att min cykel är trasig :)

 

 


I höstas innan snön stoppade mina cykelturer, upptäckte jag en pyspunka på "Vita häxan" (min vit/lila bockstyre) och cykelpumpen blev en ständig följeslagare i cykelkorgen.
Under vintern har "Vita häxan" vilat i cykelförådet och jag hoppades någonstans innerst inne att dammet och vilan skulle fått punkan att försvinna, men så var självklart inte fallet eftersom punkteringar inte lagar sig själv :)
Så när isen på vägarna försvann var hålet fortfarande kvar och hålet verkade dessutom bli större och mina stopp för att pumpa däck ökade i antal.
Tillslut blev det pumpa däck, cykla 500 meter, kliva av för att pumpa däck och därefter cykla 500 meter...

Det gick snabbare att gå ner på stan i högklackat än ta cykeln :)


I går tog jag slutligen tag i problemet och köpte en slang för att laga "häxan" och göra den hel igen.

Hel kanske är fel ord eftersom det alltid är något som inte är helt på den.
Upptäckte i höstas ( i en nedförsbacke så klart) att jag plötsligt inte hade någon fotbroms. Tur nog så funkade handbromsarna, men paniken bubblade under ytan en kort stund medan jag såg stora vägen med massa bilar närma sig i hög hastighet. Min livliga fantasi hade frispel under ett par sekunder, men det fixade sig med handbromsarna...
Förutom avsaknad av broms så har växlarna varit ett problem och av  5 växlar så har bara 3-ans växel funkat, men jag har varit glad att det är 3-an och inte som i början då jag cyklade runt på 5-ans växel och hatade uppförsbackar.


Hittade i allafall efter lite letande rätt slang i affären och glatt började jag leka cykelmekaniker :)

Bar upp "fanstyget" från förrådet till lyan och jag har aldrig sett min katt med så stora ögon någongång, som när han såg cykeln rulla in genom dörren (mina katter är vana med det mesta, men en cykel i lägenheten var nytt för dem).
Vände cykeln upp och ner och trodde att den skulle stå så...
Bockstyre och smal sadel = fall.


Pallade upp cykeln med 2 stora blomkrukor. I den ena krukan var en palm planterad och i den andra krukan satt en glad katt, som troligen inte tyckte att jag var riktigt klok.


Hittade mina verktyg och började glatt att skruva av däcket. Har lagat bakdäcket en gång tidigare så självförtroendet var i topp :) 

Allt gick bra tills jag satt med hjulet i knät och försökte få ut slangen. Då började problemen!
I teorin är allt så mycket lättare än det är i praktiken och att kränga av däcket blev en liten mardröm och jag blev mer och mer irriterad. Att jag dessutom har ett begränsat förråd av tålamod, gör inte saken lättare.
Tillslut så tvingades jag föra in ett "däckbytarverktyg" mellan däcket och fälgen för att bända upp en "öppning" så jag kunde försöka få ut den trasiga slangen.
Det slutade med att däcket förvandlades till en typ av slangbälla. Det sa "plopp" och verktyget försvann som en pil genom rummet in i bokhyllan.
Jag gav inte upp utan fortsatte muttrandes att kämpa med det motsträviga däcket och tillslut så fick jag kontroll över situationen och lyckades byta slang. Stolt över mig själv pumpade jag däcket fullt och hakade på däcket på cykeln. Skruvadeåt alla skruvar och muttrar och var mycket glad över att jag lyckats...


 


Testade hur däcket snurrade och hur handbromsarna tog. Inget vobblande och bromsarna funkade perfekt...
Det var nästan för bra för att vara sant och jag började fundera över var felet fanns.

Jag menar, jag vet hur mina projekt funkar och om det går för smidigt så är något fel!!
Hittade problemet när jag kollade fotbromsen. Jag hade ingen fotbroms... Jag hade inte ens en kedja!!

Någonstans längstmed vägen hade jag helt glömt bort att montera på kedjan på kugghjulen, så det var bara att skruva av hjulet igen, fixa kedjan och sätta tillbaka däcket.

En timme tog mitt slangbyte och strax efter 18 rullade jag ut från området med luft i däcken, ingen cykelpump på pakethållaren och med fungerande bromsar!


I morgon, när grannen återkommer till stan så ska hon få hjälpa mig att hitta växlarna.
Jag har alla växlar, problemet är att min cykel växlar av sig själv. Vid varje gupp så läggs en ny växel i och det är ganska spännande...



Historien om "Vita häxan" fortsätter garanterat i ett senare inlägg :)


 

Av helena - 3 maj 2013 22:19

Har åter haft en dust m "Vita häxan" dvs. Min cykel :-) Har ännu inte klurat ut vem som står som vinnare!

Av helena - 2 maj 2013 21:07

Första jobbdagen efter sjukskrivningen avklarad. Förutom jakten på försvunna nycklar samt en städvagn som rymt från sin städskrubb, så funkade dagen. Känner i armar att jag jobbat :-) Skönt att börja med en kort vecka är det i allafall.

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards