TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 16 mars 2016

Om en liten rädisa :)

Av helena - 16 mars 2016 14:44

I mitt tycke är det inte mycket som slår en god brödskiva med lite smör och en hög med tunnt skivade rädisor.

Friskt, knaprigt och väldigt vårigt!! 

Ursprunget till rädisan är okänt men den har länge odlats som kulturväxt i Kina och Japan. Till Nordeuropa kom den på 1500-talet och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Förutom knölen kan blasten användas som sallad och är god både som finhackad och tilllagad.
Beroende på sort så varierar de i utseendet och finns både som avlånga, runda, helt röda, rödvita eller helt vita.   
Det som gör att vissa rädisor är starka i sin smak är att de yttre lagren innehåller senapsoljor. Dessa oljor är dock bra om man är förkyld och förebygger problem med andningen. Den starka smaken rensar andningsvägarna.

Förutom att vara god och hjälpa andningen så innehåller den självklart en massa andra nyttigheter som gör bra i kroppen.
Rädisor är rika på kostfibrer och hjälper till att lindra magproblem och ta hand om tarmarna. Rädisa är även nyttigt för de inre organen och hjälper till att rensa bort gifter från levern,gallblåsan, magen, tjocktarmenoch hjälper även till med att producera galla.
Kaliumet i rädisan hjälper till att balansera vätskan i kroppen genom att ta bort överflödigt natrium och kan även sänka ett högt blodtryck.

Rädisan innehåller en speciell molekyl som bidrar till att minska inflamationer och hjälper till att lugna utslag, hudsjukdomar samt minskar dessutom smärta och svullnader (Denna molekyl har ett namn som jag missat att lägga på minnet, så jag återkommer i en uppdatering om det :)  )



100 g rädisa innehåller så mycket som 95,0 g vatten och nästan lika lite kcal som gurkan. 

Om man äter 100 g rädisor dagligen gör att man får i sig 41,3% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin. Hela 33 mg C-vitamin finns i 100 g rädisa, vilket är ganska mycket C-vitamin,  men lite om man jämför med tex Nässlor som har 175 mg/100 g, men rädisa är nog aningens trevligare att tugga på :) 

 


Hittat infon på:
mittkok.se

wikipedia.org

matkalkyl.se

halsosidorna.se


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

Av helena - Torsdag 21 mars 19:02


"Tallugglan" har varit vilande så länge och enda uppdateringen jag egentligen gör är under min semester, så funderingen finns att döda bloggen helt, samtidigt så finns här många minnen så det tar emot... Eller kanske bara byta namn och ha den som en...

Av helena - 21 augusti 2023 19:08

Fick frågan om maten på kryssningen så här kommer nu bilder och lite text om den.  Redan vid bokningen av kryssningen så kunde man välja in måltider vilket skulle göra det hela billigare men även mindre stressigt för oss då det kanske inte skulle f...

Av helena - 21 augusti 2023 17:44

Tisdagen bjöd på uppehåll och stundvis även blå himmel och även havet var lugnt. Det har varit svårt att tro att vi var inne i augusti. Morgonen startade tidigare med frukostbuffén för vi skulle anlända till Visby tidigare äv vi hade gjort i Ystad, d...

Av helena - 14 augusti 2023 19:15

Lika bra att fortsätta att skriva, medan jag har uppkoppling :)    Måndag och YSTAD. Mer bilder än text och klicka på bilderna för att få de större   Jag har varit i Ystad tidigare, för en si sådär etthundra år sedan :)  Min första bästis S...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Skapa flashcards