TALLUGGLAN

Alla inlägg under mars 2016

Av helena - 24 mars 2016 19:56

Att min far fyller år i mars har jag vetat i många år. Men just i år verkar vissa veckor ha hoppats över för plötsligt och utan förvarning är det mars och bara typ veckan kvar. Känner stressen komma, vad ska jag hitta på???
Ge en slips? Snyggt till t-tröja...
Sockor? Hur kul är det på en skala...
Rita en teckning?? Perfekt om jag var 5 år...

Ut på nätet och googla runt efter idéer, som inte kräver månadslånga tider att göra/få hem. Kanske något att hänga på den kala väggen, ett minne...
En tavla!! Eller kanske ett förstorat fotografi...
Ut på datorn, kollar foton jag tagit och hittar ett jag fastnar för. In på nätet för förstoring och framkallning och skickar iväg bilden. 30x40 cm blir perfekt!!

3 dagar senare kommer bilden och spänd av förväntan öppnar jag kuvertet och tar fram förstoringen. Tittar på bilden på nära håll, placerar den lite längre ifrån mig och tittar på den. Vrider på nacken och kisar på den. Bara att erkänna! Den är fantastisk...om jag blundar, släcker ner rummet och placerar den m baksidan upp!
Vissa bilder klarar helt enkelt inte av att förstoras hur mycket som helst och är de inte perfekta från början så blir de knappast perfekta senare heller.

Dags att fundera på plan B och jag har tills på lördag att fixa det...
Under har ju skett...har jag hört.

Av helena - 23 mars 2016 16:49

Nu kan påsken komma, alla förberedelser är klara... dvs påskgodis är inköpt :-)
Lågt pris = mycket mer godis än planerat och inte heller räcker det längre än den lilla påsen skulle gjort som jag planerade att köpa. Men någon gång kanske dagen kommer som jag inte faller för sockret och priset :-)
Kan även meddela att godiset enbart är mitt och bara mitt :-D

Jag kommer som vanligt att vrida ur dörrklockan, släcka ner lägenheten och gömma mig under bordet när trampet av små högljudda påskkärringar hörs i porten. Jag kan bekänna att jag tyvärr en av dessa som inte är speciellt förtjust i vare sig påsk eller Halloween och vill bli lämnad i fred när "tiggerit" på godis och pengar startar.
Kanske är jag en gammal sniken kärring i en mindre kärringliknande kropp, men jag kan inte hjälpa det...

Att i olika fb grupper bli inbjuden till Blåkulla turer är å andra sidan bara kul och att i allafall en gång om året få visa öppet vilken häxa man verkligen är, är underbart. :-)
Nere på stan utanför vårt äldsta café "Hörnan", är det förberett för oss häxor och en kvastparkering är iordningställd.
Kanske ska flyga ner med katten under armen och ta en fika. Det är nya ägare till anrika "Hörnan" och mycket verkar ha hänt på insidan av de upplagda bilderna på fb att dömma .
(vet inte varför mina bilder hamnar på sniskan, men se det som lite nackgymnastik! :-))

#blogg100
#blogg52

Av helena - 22 mars 2016 18:52

Har haft ett par dagar i stiltje. Lusten att blogga har uteblivit och ämnen att skriva om har även de uteblivit, så jag tog helt enkelt en paus :-)
Ett par dagar där inget speciellt hänt i min lilla värld och orken att hålla sig vaken har försvunnit i samma sekund som jag stängt lyan dörr bakom mig.

Ute i världen händer tråkigheter och pressen svämmar över av krig, svält och elände. I Bryssel sprängs det tågstationer och många människor dör. Närmare och närmare min egna trygga värld kommer det stora våldet, det grova våldet.
Öppnar tidningen och allt i nyhetsväg är sorgsna och svarta nyheter. Är det underligt att man blir deprimerad?
Inte ens vädret vill bidra med värme, vår och glädje utan huttrade drar vi ner mössan till näsan, kryper samman i raggsockor och blänger på de grå molnen och muttrar åt flingorna som hånfullt lägger sig på vägar och trottoarerna.

Kan nog erkänna att jag ser fram mot lite ledighet. Bara fyra sovmorgnar, men det är i allafall något. Fyra dagar som jag kan sitta och stirra vid bordet långt efter frukosten och slippa fundera över vart jag la arbetskläderna kvällen innan och varför ingen diskat termosen...

Av helena - 18 mars 2016 10:42

Fredag och åker ett tema att följa i #Temablogg52 och i dag upptäckte jag att min blogg fyller 9 år!
Jag trodde aldrig att jag skulle "härda ut" eller orka i 9 år med tanke på att jag hade ett par bloggar innan "Tallugglan" som rann ut i sanden och min diagnos som gör att ytterst få av mina projekt avslutas, så är det verkligen otroligt att det redan gått 9 år. Visst, vissa perioder har jag varit mer frånvarande än närvarande och många gånger har det varit svammel mer än "kloka ord" som skrivits ner och sänts ut i rymden.

Helt klart har väll varit att jag behövt bloggen många gånger för att reda ut hjärnan och tankarna när allt varit förvirrande och svårbegripligt. När hjärnan sagt en sak, hjärtat sagt en annan sak och kroppen ytterligare en tredje sak.

Som jag sagt tidigare så startade jag bloggen med anledning till min utbrändhet och samtidigt som jag fick min ADD-diagnos.
Det var skönt att skriva när jag inte förstod vad som hände i hjärnan och tankarna irrade hit och dit utan att ha förmågan att fastna och stanna. När minnet svek och jag stundtals glömde mitt personnummer, dagarna flöt ihop och orken att ta itu med vardagen var så tung och svår.
Att blogga blev ett sätt att reda ut tankarna, att ha en plats där jag samlade minnen och tankar, mest för egen skull men att inse att någon klickade in på bloggen och läste blev en liten bekräftelse :-)

9 år och fortfarande lever "Tallugglan" och jag ska fortsätta kämpa för att hålla liv i den.
Att ha utmaningar som #blogg100, #temablogg52, #blogg52 och andra utmaningar gör att jag kanske uppdaterar oftare än annars, men fortfarande är det ganska mycket svammel :-)

Grattis bloggen på 9-års dagen!!

Av helena - 17 mars 2016 18:08

Solen har strålat från en klarblå himmel, sedan slutade jag jobba och då kom de grå molnen och även vinden som visade sig vara en pestig motvind... Vi stod typ stilla i nedförsbacke, jag och "Gula faran".
Här i området märks det tydligt när våren kommit. Blommorna kikar försiktigt fram och hundrester samsas med fimpar på de mest oväntade ställen. Även barnen ploppar upp som maskrosor utanför portarna och på något sätt så får jag känslan av att ju roligare de har desto högre är volymen på de tvärhandshöga fotbollsspelarna. Är de dessutom pojkar så hör det på något sätt till att det ska höras var de är och vad de gör.
Själv trycker jag in lurarna i öronen och höjer volymen på telefonen och önskar att ytterväggarna var lite mer isolerade än de är.

Av helena - 16 mars 2016 14:44

I mitt tycke är det inte mycket som slår en god brödskiva med lite smör och en hög med tunnt skivade rädisor.

Friskt, knaprigt och väldigt vårigt!! 

Ursprunget till rädisan är okänt men den har länge odlats som kulturväxt i Kina och Japan. Till Nordeuropa kom den på 1500-talet och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Förutom knölen kan blasten användas som sallad och är god både som finhackad och tilllagad.
Beroende på sort så varierar de i utseendet och finns både som avlånga, runda, helt röda, rödvita eller helt vita.   
Det som gör att vissa rädisor är starka i sin smak är att de yttre lagren innehåller senapsoljor. Dessa oljor är dock bra om man är förkyld och förebygger problem med andningen. Den starka smaken rensar andningsvägarna.

Förutom att vara god och hjälpa andningen så innehåller den självklart en massa andra nyttigheter som gör bra i kroppen.
Rädisor är rika på kostfibrer och hjälper till att lindra magproblem och ta hand om tarmarna. Rädisa är även nyttigt för de inre organen och hjälper till att rensa bort gifter från levern,gallblåsan, magen, tjocktarmenoch hjälper även till med att producera galla.
Kaliumet i rädisan hjälper till att balansera vätskan i kroppen genom att ta bort överflödigt natrium och kan även sänka ett högt blodtryck.

Rädisan innehåller en speciell molekyl som bidrar till att minska inflamationer och hjälper till att lugna utslag, hudsjukdomar samt minskar dessutom smärta och svullnader (Denna molekyl har ett namn som jag missat att lägga på minnet, så jag återkommer i en uppdatering om det :)  )



100 g rädisa innehåller så mycket som 95,0 g vatten och nästan lika lite kcal som gurkan. 

Om man äter 100 g rädisor dagligen gör att man får i sig 41,3% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin. Hela 33 mg C-vitamin finns i 100 g rädisa, vilket är ganska mycket C-vitamin,  men lite om man jämför med tex Nässlor som har 175 mg/100 g, men rädisa är nog aningens trevligare att tugga på :) 

 


Hittat infon på:
mittkok.se

wikipedia.org

matkalkyl.se

halsosidorna.se


Av helena - 15 mars 2016 18:51

Sitter som en padda på en stol och stirrar. Disken diskad men det är typ det enda som jag haft ork att göra sedan arbetsdagen slut. I morgon är det fullt ös och ingen tid att lata sig efter jobbet, så jag tar ut den latheten nu istället :-)
Fortfarande "Isfolket" i öronen och fortfarande är de lika bra som första gången jag läste dem. Vissa böcker är bättre än andra, men alla helt klart värda att lyssna/läsa på. Har nått fram till Heike och Vingar tid. Gråstensholm är tillbaka i släkten och Lilla Tula håller på att väcka den sovande fienden...

Trött som sjutton sitter jag i mörkret, orkar inte ens lämna bordet för att tända lampan, men snart så är det dags att försöka göra något nyttigt och vettigt av kvällen.
Finns en del som jag borde göra, men jag tror att det istället blir en varm dusch och en soffa innan "Numb3rs" börjar på tv.
Hoppas på en morgondag med bättre humör, mer ork och ett kuligare ämne att blogga om i morgon. Kanske ytterligare en grönsak/frukt att skriva om...
Något tips?

#blogg100

Av helena - 14 mars 2016 15:46

Även om en gurka består av ca 96% vatten så finns det mer nyttigheter i den, speciellt skalet innehåller saker som är bra både i kroppen och utanpå kroppen.


De senaste veckorna har jag knaprat gurka dygnet runt och nyfikenheten på denna grönsak har vuxit under den här tiden och därför har jag googlat och hittat lite gurkfakta som i allafall för mig var nytt. 

Bara det att gurkan faktiskt inte är en grönsak utan en frukt kom lite som en överraskning och även att det krävs ungeför fem gurkor för att få i sig dagsbehovet av vätska dvs 2 liter vatten :) 


Utöver de 96% vatten så består gurkan till stor del av kostfibrer.  En överdriven mängd gurka kan leda till uttorkning eftersom det är en grönsak med kraftfulla vätskedrivande egenskaper. 
Fibrerna i gurkan hjälper till att bromsa matsmältningen vilket gör att mättnadskänslan sitter i längre, vilket kan hjälpatill vid viktminskning och att den bara 14 kcal i 100 g gurka gör att den är perfekt godis. men en överdriven mängd gurka kan leda till uttorkning, just för att den är så vätskedrivande, men risken är liten.

En gurka innehåller som sagt mer än bara vattten. Vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5 och Vitamin B6. Även C-vitamin, kalcium. järn, magnesium, fosfor, kalium och zink får plats i gurkan.
Magnesium, fibrer och kalium hjälper till att att minska blodtrycket, C-vitaminet hjälper läkningen av skador samt skyddar från förkylningar. 
Att äta gurka är även bra för hårväxten och stödjer njurarnas funktion.


Även utanpå kroppen är gurka nyttig och är en ofta förekommande ingrediens i olika skönhetsprodukter. I skalet finns en hög koncentaration av Caffeic syra, askorbinsyra och vitamin C. Dessa hjälper till att hålla huden frisk, lindra irritation och och minska svullnader (en gurkskiva på svullna ögon är med andra ord ingen myt! :)  ) 
A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin saktar även ner hudens och cellernas åldrande och gurkan kan även hjälpa till att lindra hudsjukdomar som eksem och psoriasis...


Jag tror med andra ord att jag fortsätter att gnaga gurka ett tag till.
Har jag tur så försvinner både ett par kilon och kanske även min psoriasis :) 

 

#blogg100


Faktan är funnen på:

Mittkok.expressen.se

Wikipedia
vegetarism.se

stegforhalsa.se

foodelicious.se
 


 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards