TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 18 juni 2016

Göteborg -torsdag

Av helena - 18 juni 2016 19:50

Gunnebo slott i Mölndal.

Min sista dag i Göteborg och vi chansade på att regnet skulle hålla sig borta och åkte på utflykt till Mölndal.
Att vara i vackra Göteborg och inte se något av miljön, är extremt tråkigt i mitt tycke.
Är jag ute och åker vill jag se lite av området, naturen och självklart få andas lite historia :-)
Denna gång blev det därför en liten tripp till Gunnebo slott, som egentligen är en herrgård. Men under 1800-talet började tydligen större byggnader att kallas slott och därför är det fortfarande ett slott.
Det låter dessutom lite pampigare m Gunnebo slott än med Gunnebo herrgård :-)
Och visst var det maffigt att gå runt den vackra byggnaden, stå högst upp i trappan och njuta av trädgården, naturen och fontänen som sprutade vatten.

Hit återkommer jag gärna igen!

Tokig i fakta som jag är, så var jag ju självklart tvungen att bredda mina kunskaper och leta fakta om detta vackra slott :-)
Slottet byggdes som sommarbostad i slutet av 1700-talet av köpmannen John Hall som just då var en av Sveriges rikaste män.
Han anlitade Carl Wilhelm Carlberg som efter flera års resande runt i Europa, återvänt till Göteborg och antog utmaningen med glädje och byggde ett slott i Gustavianskstil (tror jag att det är, men rätta mig om jag har fel!)
Även de olika trädgårdarna runt slottet är skapade efter hans ritningar.
Där finns en dramatisk engelsk park, Italien inspirerande stilträdgård samt köksträdgårdar där grönsaker, kryddor och snittblommor fortfarande odlas och används av restaurangen vid slottet.

Den första middagen hölls på Gunnebo slott den 22 juli 1796. Bara några år senare avled John Hall och flera ägare har sedan dess flyttat in och ut i slottet.
Numera är slottet öppet för allmänheten och här firas midsommar varje år, julmarknader vid juletid och även teater och musikunderhållning sätts upp i omgivningarna.

John Hall har ingen egen gravplats då han stod på "lit de parade" i Göteborgs domkyrka när kyrkan brann ner den 20 december 1802 och kvarlevorna försvann i elden...

Efter lite strosande genom parken, läsande av skyltar och funderingar över vad de nya byggnaderna skulle bli så hamnade vi slutligen i lekparken och barnen klättrade "hej vilt" på kossan Maj-ros och hennes två kalvar.
Jag är helfrälst i denna klättervägg och har aldrig sett något liknande :-)

Efter leken i lekparken svalkade vi oss m läsk och glass och började dra oss mot bilen, vi anade av molnens färg att det skulle kunna bli ganska blött.
En stilla stunds filosoferande vid badplatsen fick jag, innan det började droppa och vi begav oss hemåt.

Märks det att jag gillar historia? :-)

Tack mina vänner i Göteborg för en trevlig semester med lagom mycket sevärdheter.
Vi ses till vintern och julmarknaden på Liseberg! :-)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Måndag 7 jan 18:49


I dag är första gången på länge som jag inte haft huvudvärk på jobbet!! Mitt samtal m fel chef och fel skyddsombud var tyderligen helt fel och bröt mot vissa regler, trots det så hjälpte det och i dag fanns tre stycken A4 uppsatta på lämpliga stä...

Av helena - Lördag 5 jan 23:54


På måndag byter jag telefon och har nu börjat rensa min nuvarande på bilder och annat. Bland de som ska sparas hittade jag denna. Tidig vår, kan vara slutet av januari och motivet är "Ångbåtsbryggan" på Björkögården. Många timmar tillbringad...

Av helena - Fredag 4 jan 22:20


Utslagen efter jobbet och en dag som varit tuff... Har man nötallergi är det stor respekt och försiktighet runt personen. Inga nötter finns i närheten då alla vet att en liten nöt kan vara förödande och även i vissa fall dödlig. Är man "bara" do...

Av helena - Torsdag 3 jan 19:58


Försökte sticka på mammas kofta, men det gick lagom bra :-) Fortfarande är det väldigt många som är utan ström efter Alfridas framfart. Nu är det sagt från Vattenfall att strömmen ska vara tillbaka för många av mina bekant den 10/1. ...

Av helena - Onsdag 2 jan 16:28


Årets första storm välte träd, flaggstänger och skyltar. Stormen "Alfrida" har gjort över 97000 hushåll strömlöst och det var ett mindre äventyr att ta sig till jobbet i morse. ...

 

 

DAGENS GÅTA!

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

BLOGGAR/LÄNKAR

 

Vem är Tallugglan?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se