TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2023

Resan dag 2 och vackra Ystad

Av helena - 14 augusti 2023 19:15

Lika bra att fortsätta att skriva, medan jag har uppkoppling :) 


Måndag och YSTAD. Mer bilder än text och klicka på bilderna för att få de större

 

Jag har varit i Ystad tidigare, för en si sådär etthundra år sedan :) 

Min första bästis Smulan, hade en sommargård i skåne och där var jag med under ett par somrar. Vi åkte på turer till både Ängelholm, Båstad och Ystad, men eftersom jag börjar bli gammal och senil, så har jag bara svaga minnen från dessa år.
Kan dock säga att jag vill tillbaka till Ystad och se mera av den stan, samt även åka till Österlen och se det platta och öppna landskapet.

Denna gång blev det dock bara en oguidad tur inne i stan och i sällskap av en papperskarta :) 

Sovmorgon och frukostbuffé innan vi gjorde oss klara för en dag i Ystad.

Det svåra var att bestämma klädsel när vädret visade en salig blandning. Inte klart, men inte heller regn och inte riktigt molnigt heller... 

Men det var okej väder hela dagen och riktigt varmt för att vara så sent i Augusti.  

 

   

Det blev lite strul på båten innan vi lämnade "skutan" och som jag fattade det så var det bilar som inte lämnade bildäck och hindrade bussarna från att köra av och inte förrän bussarna lämnat båten kunde vi passagerare lämna färjan via bildäck. Det måste ha sett ut som en svärm med gräshoppor när vi svärmade ut på kajen. Alla blippade sin bordingcards innan landstigningen och de flesta lämnade kajen i bussar för att bli avsläppta närmare Ystad.  Vi fick bara drygt fyra timmar inne i Ystad och jag kände panik över att inte hinna se allt jag ville se innan dagen var slut och vi skulle återvända till båten.

Men vi strosade i lagom takt mellan hus på vackra gator, rosbuskar och smala gränder och jag var härligt nöjd med dagen.

       

Finns en hel del i denna miljö som påminner om Visby. små och gamla hus, rosor runt dörrarna, korsvirkesbyggnader (jag kallade de för korsstygnshus som liten :) ) och bara en helt underbar småstadskänsla där det mesta doftar historia...  

       

Det är något med dessa platser som jag bara älskar. Att gå omkring på kullerstenarna mellan hus där generationer satt sina spår och skapat historia. 

Jag har en karta som visar vad dessa hus heter och en del av dess historia, men just nu får ni bara se dessa bilder :)  

       

 

**********************************

 

Vi fick även tid att ta en paus vid kaffestugan "Bäckahästen" som ligger i ett korsvirkeshus i centrala Ystad. Det var väldigt mysigt att sitta i den stora uteserveringen och styrka sig med en kaffe, innan vi traskade vidare för att hinna hem till färjan . 

Vi var även inne i några mysiga affärer på vår jakt efter magneter och i mitt fall något kul minne från resan. 

Hittade en liten hantverksaffär på en bakgård som jag helt förälskade mig i och hade så svårt att lämna.  Affären hade mycket spännande och gården hade en mysighetsfaktor som bara var... WOW!! 

inte för att jag hade kunnat bo där och ha folk/turister gåendes utanför fönstren hela tiden, men som fotoobjekt var det  bara helr perfekt!    och alla bilderna här under är från den gården!

 

Stora bilder men texten fortsätter efter bilderna :) 

 

           

Om jag försvinner från Norrtälje, så finns chansen att jag återfinns på denna vackra innergård :)  

 

Vi hittade tillslut våra magneter och gick tillbaka till färjan en kort stund innan vi skulle vara på plats. Ingen av oss orkade springa denna eftermiddag.  

 

Buffé blev det denna kväll och obegränsat med dryck. helt okej mat och vi blev mätta, men det var en stor matsal och sorlret runt oss gjorde mig hjärntrött. Vi hamnade vid samma bord som ett trevligt par och vi pratade lite med dessa för att av och till under resan stöta ihop med Tobbe och Susanne. Två trevliga pensionärer som ofta kryssade och gav oss en del tips om hur vi kunde resa billigt och trevligt.

     

                   

 

Även denna kväll avslutades i "Etagé med show , morgondagens program samt några drinkar. Kvällen tog dock slut tidigare för dagen i Visby skulle bli både längre och börja tidigare.

Jag somnade snabbt och sov bra nästan hela natten.
Vaknade någon gång av att det gungade svagt, vatten som slog mot taket och av ryggvärk från helvetet...  

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Torsdag 25 april 10:16

Vaknar till tystnad och genom de blå kraftiga gardinerna anas solen. En duvas kuttrande letar sig in genom det öppna fönstret och en bit bort hörs en bil starta. När vi flög in över Skottland såg det från luften ut att vara väldigt grönt och vara...

Av helena - Tisdag 23 april 21:57


Är läget under kontroll? Inte det minsta, men snart "smäller" det :-) Känns så otroligt dubbelt just nu i känslor. Jag ser fram mot resan, men mår dåligt för att jag ska på semester när jag egentligen borde vara hemma och sörja. Jag behöver ...

Av helena - Fredag 19 april 18:44


Med 2 arbetsdagar kvar innan lite välbehövlig semester börjar jag nu packa väskan och städa lyan... Eller inte :-) Fredag och för stunden tvättstugan och medan maskinen snurrar så stickar jag vidare på min "Alasuq tunn" med en maska i taget och hö...

Av helena - Onsdag 17 april 12:03

Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards