TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 17 september 2017

Stadsvandring i Krakow

Av helena - 17 september 2017 11:05

12 september 2017


Efter en natt då spårvagnarna nedanför fönstret höll på att driva mig till vansinne och det kändes som jag vaknat var femte minut så var jag ändå pigg när klockan ringde kl 7.


Guiderna vi bokat för alla dagarna och alla utflykter var bägge polacker men hade studerat svenska både i Polen och i Sverige och de var riktigt duktiga både på språket och som guider.

Stadsvandringen var privat så bara jag och Nanna deltog i den och kunde även bestämma vad vi ville se, men eftersom vi båda kom ner som blanka papper och i princip visste inget om staden, så fanns det mycket att se och lära.

Jag försökte hänga med i samtalet och visningarna men fastnade med kameran i något hörn och var sedan tvungen att springa i kapp de andra två. Under hela resan tog jag strax över 500 bilder, hades ständigt ont om batteri i kameran och var ständigt många steg efter resten av gruppen... alla dagarna.


 


Mycket historia och fakta pumpades in under dessa dagar och stundtals gick det runt i skallen och tillbaka på hotellet försökte vi sammanfatta all fakta och upplevelser.
I Krakow finns 120 (oj!!) katolska kyrkor och 95% av befolkningen är katoliker även om bara ca 50% numera besöker kyrkan varje söndag så är de mer kristna än svenskarna, det är helt klart.

Vi hann aldrig gå in i någon av kyrkorna som enligt guiden skulle vara fantastiska och värda att besöka, men vi såg massor av dess fasader på vår färd genom gamla stan.
Ett besök på stora torget och tyghallarna var självklara besök. Mariakyrkan och dess trumpetare i tornet som spelar varje heltimme, dygnet runt. Vi fick förklaringen till vissa vanligt förekommande namn på gator och torg och fick även veta varför gamla stan är omringad av en grön park.
Jag hade gärna gjort ett besök på Schindlers fabrik och även en tur i det judenghetto som förekommer i filmen. Men bägge de platserna låg för långt utanför stadskärnan för att vi skulle hinna med det under de timmar som vi hyrt guiden. I stället blev det ett besök på den bakgård vars trappa är känd från filmen och en snabb sväng in i Judenkvarteret som en gång i tiden varit en egen stadsdel, innan städerna växte och smälte samman till en stad.

Även ett besök upp till Wawel, det kungliga slottet och Krakows domkyrka var ett måste.

Jag fick inget riktigt grepp om hur gammalt Krakow verkligen är, men att det varit bebott sedan låååångt innan medeltiden är helt klart och överallt finns historia.


   

Två av de enorma och vackra kyrkorna,

vid stora torget 

En bit av "Tyghallarna".

Massa små boxar med prylar som 

lockar turister...


 
 

Iden gröna parken runt Krakow hålls utställningar 

under sommrarna.


Parken har ersatt den mur som omgav Krakow under medeltiden

och nu återstår bara en liten bit av muten och två vakttorn.

I de judiska kvarteren finns massa 

mysiga cafér och minnesmärken.

   
  
  
  

Uppe vid Wawel, det kungliga slottet  som reser sig över sig över Krakow, finns både slottet och domkyrkan.
I domkyrkan ligger tidigare regenter begravda, bla Sigismund III Vasa.


     
  

Utsmycknigarna på fasaderna är fantastiska på byggnaderna i hela staden. Vart man än tittar så är det något som sticker ut och syns...
        

Det starkaste och mest gripande under stadsvandringen var detta minne i utkanten av den judiska delen...
 
Innan kriget fanns 65 000 judar i krakow, nu finns där 150 stycken bosatta judar...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Torsdag 25 april 10:16

Vaknar till tystnad och genom de blå kraftiga gardinerna anas solen. En duvas kuttrande letar sig in genom det öppna fönstret och en bit bort hörs en bil starta. När vi flög in över Skottland såg det från luften ut att vara väldigt grönt och vara...

Av helena - Tisdag 23 april 21:57


Är läget under kontroll? Inte det minsta, men snart "smäller" det :-) Känns så otroligt dubbelt just nu i känslor. Jag ser fram mot resan, men mår dåligt för att jag ska på semester när jag egentligen borde vara hemma och sörja. Jag behöver ...

Av helena - Fredag 19 april 18:44


Med 2 arbetsdagar kvar innan lite välbehövlig semester börjar jag nu packa väskan och städa lyan... Eller inte :-) Fredag och för stunden tvättstugan och medan maskinen snurrar så stickar jag vidare på min "Alasuq tunn" med en maska i taget och hö...

Av helena - Onsdag 17 april 12:03

Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards