TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 18 december 2009

The bottom is nådd

Av helena - 18 december 2009 11:56

Helvetet med att gå på social bidrag är att jag aldrig kan unna mig något extra! Allt som jag önskar köpa för att förgylla mitt liv, gör ett hål i plånboken och jag blir lidande bara för att jag vill må bättre.

Jag försöker med en billig peng göra det så trivsamt som jag kan i min direkta närmiljö (bör läsas LYAN    ) Istället för att köpa svindyra gardiner så köper jag ett billigt tyg på rean och syr mina gardiner efter mönster som bara min hjärna kan komma på. Istället för att köpa svindyra byxor, så syr jag mina egna byxor av det tyg som blir över från gardinsömnaden. Har haft många udda byxor genom åren, men det är kul att väcka uppmärksamhet genom att vara... Udda.

Men allt jag gör för att må lite bättre kostar och det är pengar som inte finns som jag använder. även om vi inte snackar stora summor, så är det ören som egentligen skulle ha gått till annat. Den lilla summa som är avsatt till "lek och fritid" existaera inte för mig. Visst fritid har jag i överflöd eftersom jag bara arbetstränar 30%, men eftersom jag är rökare så hamnar min fritidspeng på det. Att jag är rökare är självklart ett stort minus och inget som jag är stolt över att erkänna att jag är, men allt har sin tid att sluta med och jag måste ersätta den "hobbyn" med något annat att sysselsätta händerna med.

Det är som med kakor och godis som jag sedan en månad är fri ifrån. Istället för chipset så är det bananer och klementiner som gäller, men att ersätta ciggen med annat kräver lite mer. Jag är rökare med det är något som soc inte bortser från och en hobby som jag får stå för själv (vilket är en självklarhet! Mitt beroende mitt ansvar). Men att själv stå för ciggen gör att jag måste plocka bort annat. viktigare saker som är självklara för de flesta. schampo som frisörskan rekommenderat och som passar mitt hår är något som jag hoppar. Istället måste jag köpa billigt schampo som passar min plånbok men inte mitt hår. Vilket leder till att jag har ett hår som stundtals ser ut som använt svinto, men att gå till frissan och klippa  bort det slitna och de kluvna topparna är något som jag unnar mig max en gång om året. Istället sätter jag upp lockarna med gummiband och hoppas jag springer på någon bekant som kan erbjuda sig att leka frissa och vill ha mig som övningsprojekt. 

Det finns mycket som jag önskar köpa men som min ekonomi sätter stopp för. Oftast hamnar jag på reor eller rödakorsgården och letar efter saker som jag behöver och som jag i vissa fall köper för att det finns potential att göra om sakerna så det blir som jag vill och som duger till den dag jag har ett riktigt lönekuvert i min hand.

Fyndade förra månaden ett bäddsett för 50 kronor. Lakan, påslakan och ett örngott. Begagnat var det i och för sig, men helt och nytvättat och duger till min säng. Istället för att köpa lakan som jag behöver massvis av för ca 70 kronor och uppåt (för ett sablans lakan som garanterat max kommer att överleva ett år i fräscht skick!!) så hittade jag ett helt bäddsätt för mindre än vad ett lakan kostar. 


De möbler som jag hade med mig när jag flyttade till lya nr 2(den nuvarande lyan med andra ord) var 12 hopfällbara stolar av stål, en Emma fåtölj, en golvlampa av rispapper (allt tack vare brorsans hyresvärd som skulle slänga skiten, men som frågade hamstern Helena om jag var intresserad) Ett matbord +tre stolar och ett skrivbord (bror nummer två flyttade och ville bli av med en del saker) och en tv bänk som jag köpt på Ikea för många år sedan...  

Ansökte på soc om en soffa men nekades eftersom det inte var en nödvändig möbel (mina äldre släktingar som tilldelades varsin filt att sitta på framför teven höll nog inte riktigt med).   


Något annat som jag själv fixat och som nu straffar sig genom att jag är totalt pank är min soffa! 

I samband med flytten blev jag erbjuden äldsta brorsans soffa, som annars skulle hamnat på tippen eftersom han flyttade till annat landskap och bara kunde få med sig lite kläder och annat smått. Medan flytthjälpen var skeptisk till möbeln och dess skick, var jag överlycklig över att få en fullt fungerande soffa, gratis!! Dessutom fick jag ett soffbord som kunde varit fräschare och...högre (katten slår i huvudet när han går under bordet) men det duger tills vidare.  

Från början var det troligen en stor svart och mjuk soffa med cirka fem centimeter höga ben.  När jag ärvde den hade färgen bleknat betydligt och jag väljer att kalla nyansen smutssvart med odiskreta fläckar.

Stor är den visserligen fortfarande och mjukheten beror troligen på flera års flitigt användande än på varumärket och eftersom ett och annat ben under den saknas så gungar den ganska ordentligt vid i och ur stigande. Att resa sig från soffan är inte heller alltid det lättaste, den är så mjuk att man sätter sig i soffan så sitter man tills man antingen får draghjälp upp från den eller tills man själv RULLAR ur den.

Att det dessutom är en soffa med sektioner som gör att den kan förvandlas till olika soffkombinationer gör att det mellan varje sektion varje kväll ligger X-antal kattleksaker och ibland även en Maxekropp. Den delar med andra ord på sig när man sitter i soffan... Men jag ser det positiva i soffan och brukar irriterat muttra för mig själv att jag i alla fall har en soffa i vardagsrummet!!

I ett ryck att göra det bästa av situationen och slippa leta leksaker varje kväll så bestämde jag mig för att pyssla lite. 

I stället för att ersätta de förlorade benen så plockade jag fram sågen och sågade av de som fanns kvar. Resultatet blev en soffa som inte längre delar sig och dessutom kan inga kattleksaker rulla in under soffan. Men katten fortsatte dock att stoppa ner saker mellan soffdelarna så för att förhindra det samt dölja alla fläckar som jag är oskyldig till så köpte jag fyra fleeceplädar att drapera soffan med. Plädarna var billigare än lakan och dessutom värmer de bättre. (Har blivit vidrigt frusen sedan jag flyttade in i lyan!)  En klar förbättring av soffan om jag får säga det själv. Men vita plädar blev lite i vitaste laget så i november hittade jag två stora härliga kuddar 50x90 cm som jag köpte för att ha i soffan och till dessa även två blåa örngott.

Allt som allt kostade förvandlingen 250 kronor då kuddarna var på erbjudande och plädarna kostade 15 kronor styck.


250 kronor för att förvandla en soffa av grovsopskvalitet är inte mycket, men med tanke på att det inte är inräknat i budgeten från Soc så kommer pengarna från mitt klädbidrag eller annat skojigt konto.

Att köpa ett par riktiga vinterskor tar flera månader att spara ihop till, så mina jympaskor får duga även i år när snön ligger djup. 

Mina bästa stunder är när gänget träffas och käkar lunch. att bara vara med som sällskap utan att äta är något som gör att jag känner mig utanför. Att se deras härliga sallader framför sig på bordet och veta att om jag beställer en sallad så finns det inte pengar i slutet av månaden, eftersom allt är så snålt tilltaget att jag exakt får så jag överlever. 

Så ofta blir det att jag hoppar lunch med vännerna för jag har inte råd att ha trevligt ett par timmar. Har inte råd att träffa dem, även om deras sällskap får mig att skratta och njuta av livet så finns det inte ekonomi till det. 

Det jag köper köper jag för att få en gnutta livskvalitet.

Jag fick ingen soffa från soc, istället fixade jag den jag ärvde. Jag fryser om kvällarna, men har inte råd att köpa stickade kläder som värmer så istället tänder jag värmeljus för mysighetsfaktorn och värmen, men det är ytterligare en sak som jag inte har råd med... 


Mina möbler som nu är bosatta i lyan är i olika färger, olika åldrar, olika skick och inget passar ihop... Mycket av dessa är hittegods, loppisfynd eller köpta av bekanta till kompispris. Men de duger tills vidare och fyller sin funktion.
I vår (om ekonomin tillåter) ska jag köpa färg och en pensel och bättra på de mest missanpassade möblerna för att flyta in bättre i möblemanget. 


Ett vidrigt långt inlägg bara för att berätta att jag för stunden mår skit och är totalt pank!! 


I dag räknade jag med att få pengar från försäkringskassan eftersom jag praktiserar. Men utbetalningen sker inte förrän den 23/12 eftersom de inte fick mina papper förrän den 9:e (jag postade dessa den 3:e så ett stort TACK till POSTEN måste jag sända!!). Jag pratade med soc, men eftersom läkarintyget inte är påskrivet ännu så kan jag inte lämna in ansökan och får således inte pengar förrän tidigast 23/12.

Min förvandling av soffan samt nya sängkläder till sängen gör att jag nu sitter med minus på kontot och en mage som kurrar av hunger och en hjärna som snurrar pga näringsbrist. Jag har inget i skåpen kvar att gnaga på och inte en enda släkting som vill eller kan låna mig pengar tills den 23:e

Jag gör mitt bästa för att med små medel göra så jag mår bra, men det enda jag tjänar på det är mindre pengar i plånboken och ett psyke som blir allt sämre av för mycket funderingar på hur tusan jag ska klara mig tills den 23:e. 


Jag vill verkligen inte gå på sochjälp, men för stunden är det mitt enda alternativ!

Jag drömmer om dagen då jag är så pass frisk att jag orkar ha ett riktigt jobb och tjäna riktiga pengar, men med en sjukskrivning och en hjärna som är paj funkar det inte att jobba för stunden. 

Jag klarar inte av att jobba och har inte råd att vara sjuk.


Gud vad jag älskar att vara människa!!!


P.S Om någon orkat läsa hela inlägget så tar jag emot förslag och ideér på vad göra för att överleva. D.S  


 
 
smulan

smulan

18 december 2009 21:46

Måste säga att du verka väldigt kreativ som syr och piffar med små medel.
Men om jag har några tips när man är pank det har jag inte.
Men när du får pengar planera din mat inköp och baka allt bröd själv för där kan man spara pengar.
Kan ärligt erkänna att jultiden är inte så kul för det går mer pengar än nödvändigt.
Hoppas det löser sig för dig
Ha en trevlig helg

http://kaksmulan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - Torsdag 25 april 10:16

Vaknar till tystnad och genom de blå kraftiga gardinerna anas solen. En duvas kuttrande letar sig in genom det öppna fönstret och en bit bort hörs en bil starta. När vi flög in över Skottland såg det från luften ut att vara väldigt grönt och vara...

Av helena - Tisdag 23 april 21:57


Är läget under kontroll? Inte det minsta, men snart "smäller" det :-) Känns så otroligt dubbelt just nu i känslor. Jag ser fram mot resan, men mår dåligt för att jag ska på semester när jag egentligen borde vara hemma och sörja. Jag behöver ...

Av helena - Fredag 19 april 18:44


Med 2 arbetsdagar kvar innan lite välbehövlig semester börjar jag nu packa väskan och städa lyan... Eller inte :-) Fredag och för stunden tvättstugan och medan maskinen snurrar så stickar jag vidare på min "Alasuq tunn" med en maska i taget och hö...

Av helena - Onsdag 17 april 12:03

Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...

Av helena - Torsdag 28 mars 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN

Senaste kommentarerna


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards