TALLUGGLAN

Direktlänk till inlägg 16 mars 2016

Om en liten rädisa :)

Av helena - 16 mars 2016 14:44

I mitt tycke är det inte mycket som slår en god brödskiva med lite smör och en hög med tunnt skivade rädisor.

Friskt, knaprigt och väldigt vårigt!! 

Ursprunget till rädisan är okänt men den har länge odlats som kulturväxt i Kina och Japan. Till Nordeuropa kom den på 1500-talet och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Förutom knölen kan blasten användas som sallad och är god både som finhackad och tilllagad.
Beroende på sort så varierar de i utseendet och finns både som avlånga, runda, helt röda, rödvita eller helt vita.   
Det som gör att vissa rädisor är starka i sin smak är att de yttre lagren innehåller senapsoljor. Dessa oljor är dock bra om man är förkyld och förebygger problem med andningen. Den starka smaken rensar andningsvägarna.

Förutom att vara god och hjälpa andningen så innehåller den självklart en massa andra nyttigheter som gör bra i kroppen.
Rädisor är rika på kostfibrer och hjälper till att lindra magproblem och ta hand om tarmarna. Rädisa är även nyttigt för de inre organen och hjälper till att rensa bort gifter från levern,gallblåsan, magen, tjocktarmenoch hjälper även till med att producera galla.
Kaliumet i rädisan hjälper till att balansera vätskan i kroppen genom att ta bort överflödigt natrium och kan även sänka ett högt blodtryck.

Rädisan innehåller en speciell molekyl som bidrar till att minska inflamationer och hjälper till att lugna utslag, hudsjukdomar samt minskar dessutom smärta och svullnader (Denna molekyl har ett namn som jag missat att lägga på minnet, så jag återkommer i en uppdatering om det :)  )



100 g rädisa innehåller så mycket som 95,0 g vatten och nästan lika lite kcal som gurkan. 

Om man äter 100 g rädisor dagligen gör att man får i sig 41,3% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin. Hela 33 mg C-vitamin finns i 100 g rädisa, vilket är ganska mycket C-vitamin,  men lite om man jämför med tex Nässlor som har 175 mg/100 g, men rädisa är nog aningens trevligare att tugga på :) 

 


Hittat infon på:
mittkok.se

wikipedia.org

matkalkyl.se

halsosidorna.se


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av helena - 25 april 2024 10:16

Vaknar till tystnad och genom de blå kraftiga gardinerna anas solen. En duvas kuttrande letar sig in genom det öppna fönstret och en bit bort hörs en bil starta. När vi flög in över Skottland såg det från luften ut att vara väldigt grönt och vara...

Av helena - 23 april 2024 21:57


Är läget under kontroll? Inte det minsta, men snart "smäller" det :-) Känns så otroligt dubbelt just nu i känslor. Jag ser fram mot resan, men mår dåligt för att jag ska på semester när jag egentligen borde vara hemma och sörja. Jag behöver ...

Av helena - 19 april 2024 18:44


Med 2 arbetsdagar kvar innan lite välbehövlig semester börjar jag nu packa väskan och städa lyan... Eller inte :-) Fredag och för stunden tvättstugan och medan maskinen snurrar så stickar jag vidare på min "Alasuq tunn" med en maska i taget och hö...

Av helena - 17 april 2024 12:03

Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...

Av helena - 28 mars 2024 19:41


Träffade min läkare i dag och fick sömntabletter, för nätterna har varit långa, mörka och väldigt vakna de senaste dagarna. Sjukanmälan gjordes redan när beskedet kom och jag får se efter helgen hur måendet är, men jag har en sjukskrivning som ligger...

 

 

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

 

Vem är jag?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Ovido - Quiz & Flashcards