Direktlänk till inlägg 15 september 2018
Plommonår och hur mycket frukt som helst på träden.
Med liten plats i frysen för bakverk och en minimal vilja att kasta fin frukt bara för att jag tröttnat på att äta den direkt, så blev det att tänka i andra banor.
Närmare 2 kilo plommon har väntat i kylen i en vecka och nu fanns äntligen tiden att hitta på något kul med dem.
Hittade någonstans på nätet "Plommonsylt" och det lät spännande så det har jag gjort idag :-)
PLOMMONSYLT
500 g urkärnade och tärnade plommon
3 dl syltsocker
1 krm vaniljsocker
1-2 kanelstång
Rör ner allt i en gryta, koka upp och låt det sedan sjuda i 20-30 min. Skumma av skummet som bildas på ytan.
Häll upp den varma sylten i varma och rena syltburkar och skruva på locket.
Jag ville ha den lite tjockare, lät den koka lite längre och konsistensen jag fick gör att sylten även funkar som marmelad utan att rinna av rostade mackan :-)
Tyderligen bildas vakuum i glasburkar om både burk och sylt är varma när locket skruvas på som då ökar hållbarheten.
Sylten ska hålla ett par månader om den förvaras svalt och mörkt.
Var bara tvungen att testa ljummen nygjord plommonsylt och yoghurt.
Absolut värt ett njutningsfullt mellis :-)
Det finns människor som går genom livet som mattor. Trampas på, utnyttjade, skitsnackade och som bara böjer nacken som om de ber om ursäkt för sin existens... Jag är tyvärr en av dessa människor. Jag vill bli gillad, uppskattad, älskad och har ...