Senaste inläggen
Fredag och åker ett tema att följa i #Temablogg52 och i dag upptäckte jag att min blogg fyller 9 år!
Jag trodde aldrig att jag skulle "härda ut" eller orka i 9 år med tanke på att jag hade ett par bloggar innan "Tallugglan" som rann ut i sanden och min diagnos som gör att ytterst få av mina projekt avslutas, så är det verkligen otroligt att det redan gått 9 år. Visst, vissa perioder har jag varit mer frånvarande än närvarande och många gånger har det varit svammel mer än "kloka ord" som skrivits ner och sänts ut i rymden.
Helt klart har väll varit att jag behövt bloggen många gånger för att reda ut hjärnan och tankarna när allt varit förvirrande och svårbegripligt. När hjärnan sagt en sak, hjärtat sagt en annan sak och kroppen ytterligare en tredje sak.
Som jag sagt tidigare så startade jag bloggen med anledning till min utbrändhet och samtidigt som jag fick min ADD-diagnos.
Det var skönt att skriva när jag inte förstod vad som hände i hjärnan och tankarna irrade hit och dit utan att ha förmågan att fastna och stanna. När minnet svek och jag stundtals glömde mitt personnummer, dagarna flöt ihop och orken att ta itu med vardagen var så tung och svår.
Att blogga blev ett sätt att reda ut tankarna, att ha en plats där jag samlade minnen och tankar, mest för egen skull men att inse att någon klickade in på bloggen och läste blev en liten bekräftelse :-)
9 år och fortfarande lever "Tallugglan" och jag ska fortsätta kämpa för att hålla liv i den.
Att ha utmaningar som #blogg100, #temablogg52, #blogg52 och andra utmaningar gör att jag kanske uppdaterar oftare än annars, men fortfarande är det ganska mycket svammel :-)
Grattis bloggen på 9-års dagen!!
Solen har strålat från en klarblå himmel, sedan slutade jag jobba och då kom de grå molnen och även vinden som visade sig vara en pestig motvind... Vi stod typ stilla i nedförsbacke, jag och "Gula faran".
Här i området märks det tydligt när våren kommit. Blommorna kikar försiktigt fram och hundrester samsas med fimpar på de mest oväntade ställen. Även barnen ploppar upp som maskrosor utanför portarna och på något sätt så får jag känslan av att ju roligare de har desto högre är volymen på de tvärhandshöga fotbollsspelarna. Är de dessutom pojkar så hör det på något sätt till att det ska höras var de är och vad de gör.
Själv trycker jag in lurarna i öronen och höjer volymen på telefonen och önskar att ytterväggarna var lite mer isolerade än de är.
I mitt tycke är det inte mycket som slår en god brödskiva med lite smör och en hög med tunnt skivade rädisor.
Friskt, knaprigt och väldigt vårigt!!
Ursprunget till rädisan är okänt men den har länge odlats som kulturväxt i Kina och Japan. Till Nordeuropa kom den på 1500-talet och har odlats i Sverige sedan 1600-talet. Förutom knölen kan blasten användas som sallad och är god både som finhackad och tilllagad.
Beroende på sort så varierar de i utseendet och finns både som avlånga, runda, helt röda, rödvita eller helt vita.
Det som gör att vissa rädisor är starka i sin smak är att de yttre lagren innehåller senapsoljor. Dessa oljor är dock bra om man är förkyld och förebygger problem med andningen. Den starka smaken rensar andningsvägarna.
Förutom att vara god och hjälpa andningen så innehåller den självklart en massa andra nyttigheter som gör bra i kroppen.
Rädisor är rika på kostfibrer och hjälper till att lindra magproblem och ta hand om tarmarna. Rädisa är även nyttigt för de inre organen och hjälper till att rensa bort gifter från levern,gallblåsan, magen, tjocktarmenoch hjälper även till med att producera galla.
Kaliumet i rädisan hjälper till att balansera vätskan i kroppen genom att ta bort överflödigt natrium och kan även sänka ett högt blodtryck.
Rädisan innehåller en speciell molekyl som bidrar till att minska inflamationer och hjälper till att lugna utslag, hudsjukdomar samt minskar dessutom smärta och svullnader (Denna molekyl har ett namn som jag missat att lägga på minnet, så jag återkommer i en uppdatering om det :) )
100 g rädisa innehåller så mycket som 95,0 g vatten och nästan lika lite kcal som gurkan.
Om man äter 100 g rädisor dagligen gör att man får i sig 41,3% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin. Hela 33 mg C-vitamin finns i 100 g rädisa, vilket är ganska mycket C-vitamin, men lite om man jämför med tex Nässlor som har 175 mg/100 g, men rädisa är nog aningens trevligare att tugga på :)
Hittat infon på:
mittkok.se
Sitter som en padda på en stol och stirrar. Disken diskad men det är typ det enda som jag haft ork att göra sedan arbetsdagen slut. I morgon är det fullt ös och ingen tid att lata sig efter jobbet, så jag tar ut den latheten nu istället :-)
Fortfarande "Isfolket" i öronen och fortfarande är de lika bra som första gången jag läste dem. Vissa böcker är bättre än andra, men alla helt klart värda att lyssna/läsa på. Har nått fram till Heike och Vingar tid. Gråstensholm är tillbaka i släkten och Lilla Tula håller på att väcka den sovande fienden...
Trött som sjutton sitter jag i mörkret, orkar inte ens lämna bordet för att tända lampan, men snart så är det dags att försöka göra något nyttigt och vettigt av kvällen.
Finns en del som jag borde göra, men jag tror att det istället blir en varm dusch och en soffa innan "Numb3rs" börjar på tv.
Hoppas på en morgondag med bättre humör, mer ork och ett kuligare ämne att blogga om i morgon. Kanske ytterligare en grönsak/frukt att skriva om...
Något tips?
#blogg100
Även om en gurka består av ca 96% vatten så finns det mer nyttigheter i den, speciellt skalet innehåller saker som är bra både i kroppen och utanpå kroppen.
De senaste veckorna har jag knaprat gurka dygnet runt och nyfikenheten på denna grönsak har vuxit under den här tiden och därför har jag googlat och hittat lite gurkfakta som i allafall för mig var nytt.
Bara det att gurkan faktiskt inte är en grönsak utan en frukt kom lite som en överraskning och även att det krävs ungeför fem gurkor för att få i sig dagsbehovet av vätska dvs 2 liter vatten :)
Utöver de 96% vatten så består gurkan till stor del av kostfibrer. En överdriven mängd gurka kan leda till uttorkning eftersom det är en grönsak med kraftfulla vätskedrivande egenskaper.
Fibrerna i gurkan hjälper till att bromsa matsmältningen vilket gör att mättnadskänslan sitter i längre, vilket kan hjälpatill vid viktminskning och att den bara 14 kcal i 100 g gurka gör att den är perfekt godis. men en överdriven mängd gurka kan leda till uttorkning, just för att den är så vätskedrivande, men risken är liten.
En gurka innehåller som sagt mer än bara vattten. Vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5 och Vitamin B6. Även C-vitamin, kalcium. järn, magnesium, fosfor, kalium och zink får plats i gurkan.
Magnesium, fibrer och kalium hjälper till att att minska blodtrycket, C-vitaminet hjälper läkningen av skador samt skyddar från förkylningar.
Att äta gurka är även bra för hårväxten och stödjer njurarnas funktion.
Även utanpå kroppen är gurka nyttig och är en ofta förekommande ingrediens i olika skönhetsprodukter. I skalet finns en hög koncentaration av Caffeic syra, askorbinsyra och vitamin C. Dessa hjälper till att hålla huden frisk, lindra irritation och och minska svullnader (en gurkskiva på svullna ögon är med andra ord ingen myt! :) )
A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin saktar även ner hudens och cellernas åldrande och gurkan kan även hjälpa till att lindra hudsjukdomar som eksem och psoriasis...
Jag tror med andra ord att jag fortsätter att gnaga gurka ett tag till.
Har jag tur så försvinner både ett par kilon och kanske även min psoriasis :)
#blogg100
Faktan är funnen på:
Wikipedia
vegetarism.se
Att helgerna alltid ska gå så jäkla fort, jag hinner inte med allt jag vill och borde göra. Jag skulle i allafall vilja ha ett par timmar ytterligare att kunna spendera på att göra inget :)
I dag har det blivit virkning, ett besök hos pappa, inköp av många gurkor, ett par lunchlådor (som jag troligen tappade saltkaret i, för attans vad törstig jag varit sedan middagen) och slagsmål med datorn.
Jag tror helt enkelt inte att mitt tålamod räcker till för att beställa foton i dag från nätet. Bilderna jag laddar upp hamnar inte riktigt där jag vill att de ska vara, så jag ger upp för kvällen.
Min far fyller år i slutet av månaden och jag tänkte rama in lite bilder till honom att ha på väggen... OM bilderna nu vill hamna på min dator dvs :)
Har även "läst" ut en bok så i morgon på jobbet börjar jag på nästa roman i bokhyllan och fortsätter på Isfolket. Jag tror att jag läst de närmare 10 ggr, men fortfarande dras jag till dem och kan ite låta bli att påverkas av Heike och alla de andra..
Sängen lockar och även längtan efter gurka, blir nog att kiva upp lite gurka och slänga sig fframför tv en stund innan jag släcker. Fattar inte hur jag kunnat bli så tokig i just gurka: med tanke på att de inte direkt smakar någonting och bara består av vatten, så är det ett konstigt beroende jag skaffat :D
Efter en vecka m sjukhusbesök, möten, kurser och träffar så är min hjärna helt slut. Alla människor, allt liv och all hjärnstress med tankar som snurrat och en dålig sömn så har det äntligen blivit lördag och stillhet. Jag har inte träffat en människa idag och inte heller pratat m någon. Jag har helt enkelt tagit en välbehövlig paus från världen utanför lyan.
I dag har jag lagat den mat jag skulle ha gjort förra helgen men då istället satt jag på akuten och bet på naglarna. Jag har även lyckats diska en hel veckas disk och hittat tvättstugan men framförallt har jag tillbringat dagen med en bok i örat, en katt i knät och en sköldpadda på bordet.
I morgon är det söndag och det är meningen att jag ska återvända till det sociala livet med besök hos pappa och inköp av gurkor :-)