TALLUGGLAN

Senaste inläggen

Av helena - 6 oktober 2016 18:44

Sommaren är över, semestrarna slut och stan ligger öde! Norrtälje är en stad som blommar upp under sommaren och som är död resten av året. På sommaren "flyr" jag som bofast orten och undviker att ta mig ner på stan om det inte är typ kris.
Likt en myrstack myllrar det av turister, sommargäster och idioter på gatorna och man cyklar i sicksack och hänger på plingar för att kanske komma förbi och fram till målet. Det trängs och buffas i affärerna och lååååånga köer vid glasskioskerna. Överallt finns de!
Men såfort sommaren är slut så tar lugnet och ödsligheten över. Serveringarna plockas in, glassbaren stänger och affärernas öppettider minskar.
Från att ha trängts på gatorna till att typ vara den enda levande i stan efter kl 17.

Norrtälje =Tystnaden, ensamhetens och ödslighetens lilla stad.

Min syster tillbringade en söndag uppe i Norrtälje. Hon kom lite tidigare och planerade att strosa runt och kika i butiker innan vi skulle mötas.
Jag sa inget men funderade på vad hon skulle hitta som var öppet en tidig söndag och mycket riktigt så var det ont om de affärerna eller snarare INGET är öppet i stadskärnan innan kl 10 -11 en söndag.

För många vintrar sedan var jag och en kompis på bio. Av oro att inte få några platser i salongen så bokade vi i förväg, det här var på den tiden när man bara kunde knata in och köpa biljett på bion.
Vår oro visade sig vara obefogad, då vi två visade sig bli de enda i salongen... En hel bio bara för oss, vi kunde prata och prasslar hur mycket vi ville utan klagomål och även lista ut vilken plats som var den bästa genom att hoppa runt mellan raderna och stolarna :-)

När vi kom ut hade mörkret sänkt sig och snön låg på marken. Alla affärer igenbomade för dagen, alla fönster svarta och vi var de enda som var ute. Att vända sig om och bara se två par fotspår i en stad som vanligen har liv och slask var... Obeskrivlig!
Någon som sett "28 dagar senare"?
Den känslan dyker upp när jag vandrar genom Norrtälje när sommaren är slut.
Känslan att vara den enda levande i världen...

ANNONS
Av helena - 5 oktober 2016 15:23

Som yngre var den första onsdagen i oktober, årets höjdpunkt. Det innebar alltid en hög av nya videofilmer, ett kilo godis och
Massor av karuseller.
Numera förknippar jag "Norrtälje marknaden" med soppåsar, 12 par sockor, mängder av stånd där allt är typ samma som grannståndet och för mycket folk som trängs, bufflar och kör över fötterna m sina permobiler.
För att inte snacka om alla små jyckar som med olyckliga ögon dras med in i folkmassan och snubblas över.
Småbarn som rusar runt i jakten på roligaste leksaken som troligen kommer gå sönder innan den hittat in i barnets rum och föräldrar som tålmodigt upprepar sina "nej" på det ständiga tjatet och håller hårt i barnvagnarna...
Om jag ogillar förmiddagarna på marknadsdagen så är dessa ändå att föredra eftersom det blir värre när skolorna slutat och ungdomarna väller in på marknadsområdet och tar över tivoliområdet som under förmiddagen i stortsett ligger öde och attraktionerna står stilla.
Fast jag inte längre är frälst i det årliga kaoset så lockar de billiga strumporna mig att gå dit och även rullarna med svarta soppåsar har en dragningskraft... Den meningen fick mig just att förvandlas till tant Agda 80 år :-)

Med solbrillor på näsan och öronsnäckor långt intryckta i öronen och musik på hög volym, så lufsade jag genom området, köpte det jag planerade och hälsade på de jag kände.
Knäppte lite kort och snubblade över rullatorer och rös över sockret i munkarna.
Har nu strumpor så det räcker ytterligare ett år och även soppåsar så det räcker och blir över.

Årets marknadsfluga verkar vara dessa mössor.
Funderade på att köpa en, men med min tur skulle jag fastna i närmaste dörr och strypas, så jag avstod...

När jag ändå lyckades komma ut bland folk så blev det en runda runt stan med kameran lyft och avtryckarfingret på knappen :-)

Med klarblå himmel, starka vindar och alla ortens invånare på marknad så låg stan ganska öde.

ANNONS
Av helena - 3 oktober 2016 20:20

I morgon är Kanelbullensdag och närmare 50 stycken ligger nu packade i påsar på min bänk, för vidare transport till annat boende :-)
Denna gång blev bullarna bättre än förra gången. Både vackrare till utseendet, mer smakrika och även saftigare så jag är ganska nöjd m dem.
Enda missen var 2:a jäsningen som gjorde att vissa bullar blev stora som dasslock :-)

Varma kanelbullar och iskall mjölk är en klassiker som fortfarande funkar... Om man gillar mjölk det vill säga.
Ett par klunkar funkade, resten hamnade i kaffet. :-)

Av helena - 28 september 2016 17:43

För många år sedan upptäckte jag att ett av de få sätt som fungerar för mig, att få hjärnan att lugna ner sig och dämpa snurret som rör sig i hög hastighet dygnet runt, är dessa bilder.
Timme efter timme med blocket framför mig och små, små figurer i olika färger...

Älskar dessa bilder även om jag känner mig aningens onormal som ritar dessa :-)
I dag blev det sju timmars ridande och ett helt papper är fylld m färg.

Närbild på "mästerverket" :-)

Av helena - 26 september 2016 14:14

När frysen är städad så syns den enorma matlådsbristen än mer men nu är den bristen nästan korrigerad. :-)
Hittade i fredags färdig potatisgratäng för 10 kr/påse och eftersom just den potatisgratängen är otroligt god, så tog jag maxantalet.
Det funkar ju perfekt till de flesta tillfällen och går även att "förvandla" till annat.

Dagens lunch blir många lådor att lägga i frysen och bägge rätterna är gjord med potatisgratäng.
Det första som åkte in i ugnen blev en skinkgratäng gjord m kokt skinka (vanlig billigt smörgåsskinka, hackad Purjolök, majskorn och röd paprika +s & p som varvades m potatisgratängen.
I den andra formen plockade jag bort majsen och lade i stället till broccoli.
Ett gott, snabbt och lätt sätt att göra en broccoligratäng :-)

Av helena - 23 september 2016 23:15

Var ett tag sedan det var någon bild uppe, men vädret har varit tråkigt och växtligheten allt annat än färgglad. Väntar på vackrare tider helt enkelt :-)

I går började jag rensningen av frysen. Har fått ett gäng äpplen, som ska in i någon förvaring och det är fullt överallt, så expedition rensning har startat i lyan.
I går åkte en påse blåbär ut från frysen och blev en blåbärskaka, som jag självklart var tvungen att provsmaka innan den försvann till en annan frys ?.
Den blir ett bra fika på någon av juntorna i lokalen framöver.

I dag blev det en rejäl sovmorgon (utan en dubbel dos m sömnpiller) och när räkningarna var betalda så kommer nästa fråga... Hur tusan ska jag klara mig på det lilla som blev kvar???
Kollar frysen och möblerar om där, bara för att få en överblick över vad som finns och vad som kan omvandlas till andra rätter eller bara något ätbart. 60 stycken wienerkorvar är ganska många och de gömde sig längst in i varje låda. Förutom med bröd och med potatismos så borde de kunna ge en del andra lådor, både i form av någon sorts korvgryra och även stroganoff borde funka.
Hittade en del saker i frysen med andra ord och i dag har jag storhandlat. Blev en massa basvaror som går att kombinera med mitt frysta, så jag tror att jag kan undvika alltför många middagar bestående av havregrynsgröt...

Av helena - 23 september 2016 13:46

Nu är räkningarna undanstökade och jag inser att kommande månad blir långt under existensminimum, ekonomiskt sett.
Tillbringat förmiddagen m rensning av frysen för att se vad där finns och vad som kan användas under kommande månad. Blir till att göra matlådor av rester och verkligen leka "Kajsa Varg".
Kommer att bli extremt tufft.
Eftersom jag inte heller har någon riktigt förvaringsplats för torrprodukter, så kan jag inte lagra storpack m pasta, ris och annat som alltid går åt utan det är små dyrare förpackningar som gäller.
Önskar verkligen att jag hade tillgång till ett skafferi och kunna köpa massa konserver och andra evighetsprodukter när det är billigt, men men...

Av helena - 22 september 2016 21:32

För många år sedan hittade jag "kapitel1"  på nätet och blev smått beroende av den sidan.
kapitel 1 är en sida för författare och de som älskar attt skriva men ännu inte blivit publicerade. 
Man lägger upp egna noveller, romaner och dikter och låter folk läsa och kommentera texterna.
Med andra ord ett kul sätt att bli sedd och få veta vad man gör rätt/fel och hur ens texter duger... 

Jag var som mest aktiv där för ca 8 år sedan.
Jag lärde känna andra som gillade att skriva och fick vänner med gemensamma intressen.

Det var en kul tid och jag lärde mycket från det.

Men som sagt så var det 8 år sedan och jag hittade annat som fångade mitt intresse och skrivklådan lade sig.

Nu i kväll så hittade jag åter tillbaka till den sidan och eftersom jag lyckades komma in på sidan så började jag åter fundera på att börja skriva.  Det tog dock lite funderande, eller snarare en hel del funderande så kom jag i håg både användarnamnet och även mitt lösenord (kors i taket!) eftersom det var ett par år sedan som jag använde det.

Men nu är jag tillbaka där och det vore kul om jag åter blev "beroende" av att skriva  :)

Förutom skrivandet så lever jag fortfarande :)  
Jag var till läkaren i måndags och är sjukskriven ytterligare ett tag, så nu ska jag bara ta hand om mig.  

 

 

DAGENS GÅTA!

 

KATEGORIER

SENASTE INLÄGGEN


 

Instagram

Tidigare inlägg

      

BLOGGAR/LÄNKAR

 

Vem är Tallugglan?

Länken nedan leder till den LÅNGA presentationen...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se